Yleisesti unettomuudesta
Unettomuus vaivaa jokaista ihmistä elämän jossain vaiheessa, ainakin väliaikaisesti. Joillekin tämä väliaikaisuus kuitenkin voi jäädä päälle ja se alkaen aiheuttamaan ongelmia.
Unettomuutta voi ilmetä nukahtamisvaikeutena iltaisin, herkkäunisuutena, jolloin herää pienimpäänkin rasahdukseen, heräilynä ennen aikojaan tai heräilynä määrätyin väliajoin ilman syytä.
Kerta heitolla alkanut unettomuus voi saada alkunsa, jostain elämäntilanteessaan kokemastaan yksittäisestä poikkeamasta, kuten avioerosta, työpaikan menetyksestä, odottamattomista taloudellisista ongelmista, työnkuvan radikaalista muutoksesta, lähimmäisen kuolemasta, jostain mieltä kovasti järkyttäneestä tapahtumasta jne.
Pitkällä aikavälillä vähitellen muodostunut unettomuus on voinut muodostua, pitkään kestäneestä aviokriisistä, työpaikkakiusaamisen kohteeksi joutumisesta, työmäärän lisääntymisen seurauksena kasvaneesta vastuusta ja stressistä, velkakierteestä tai jonkin sairauden aiheuttamien kipujen ja särkyjen vuoksi jne.
Yhteistä näille unettomuuksille on kuitenkin se, että pitempään kestäessään, uneton alkaa illan tulleen jo pelätä unettomuuttaan ja tämä pelko ”piristää” ja varmistaa, että untaan odottelevan pelko unettomuudesta toteutuu. Syntyy eräänlainen noidankehä, jossa unettomuuden pelko aiheuttaa itsessään unettomuuden.
Unettoman ”sisäinen kello” mukautuu myös hyvin nopeasti näihin rituaaleihin, herättäen nukkujan tuttuun samaan aikaan joka yö.
Tällainen päälle jäänyt uniongelma tarkoittaa sitä, että unettomuuden alkuperäinen aiheuttaja on jo lakannut olemasta ja unettomuus jatkuu silti. Esimerkiksi jos unettomuus on alkanut odottamattomasta taloudellisista ongelmista, jotka sittemmin on saanut korjattua ja tasapainotettua. Havaiten kuitenkin, että unettomuus jatkuu edelleen, vaikka järki ymmärtää uhkan jo väistyneen.
Unettomuudesta kärsivissä ihmisissä näyttää hyvin usein esiintyvän mm. ylitunnollisuutta, joka ilmenee asioista kovasti etukäteen huolestumisena ja kuluneen päivän tapahtumia varmuuden vuoksi jälkeenpäin kertailevana. Tällöin tunnollinen henkilö pysähtyy omien ajatustensa pariin vasta illalla nukkumaan mennessään, kun kaikki muut päivän velvollisuudet on suoritettu. Tuo on ”hyvää aikaa” mielestään jo valmistautua ajatuksineen seuraavana päivänä kohdattaviin tuleviin tehtäviin ja tehdä ne ajatuksissaan jo kertaalleen valmiiksi. Samalla voi kertailla päivän aikana saamiaan aikaansaannoksiaan ja muistella, että ei vain ole unohtanut mitään tekemättä. Tällaisten ajatusten parissahan nuo yön tunnit siinä sitten nopeasti hupenevatkin.
Kun toinen silmä hieman raollaan vielä seuraa yöpöydällä olevan kelloradion osoittamien minuuttien kiitävän vinhaa vauhtia, alkaa päässä myös laskenta siitä montako tuntia enää on aikaa nukkua kun pitää herätä töihin. Paine mielessä kasvaa, ajatellessaan jo valmiiksi miten ei kykene suoriutumaan seuraavan päivän vaadituista tehtävistään ilman unta. Minuutti minuutilta ja tunti tunnilta, valvojan epätoivo ja hermostuneisuus tuottaa adrenaliinia, lisäten vain vireyttä. Verenpaine nousee ja tulee kuuma, hikoiluttaa ja vieressään mahdollisesti nukkuvan puolison kuorsaus tai syvä hengitys kielii siitä, että joku ainakin nukkuu niin kadehdittavan makeasti.
Ongelman korjaus
Aluksi arvioidaan unettomuuden ilmenemismuoto, eli onko se nukahtamisongelmaa vai heräilyherkkyyttä jne. Sitten pohdiskellaan mikä tai mitkä tekijät uniongelman alunperin on aiheuttaneet. Joskus saattaa olla, että uniongelmat ovat alunperin saattaneet esiintyä jo vuosia sitten, poistuen pitkiksikin ajoiksi, palaten jostain syystä. Alkuperäinen syy unettomuudellekin on saattanut jo unohtua. Hypnoosin keinoin nämä unholaan jääneet syytkin on yleensä palautettavissa mieleen, asian lopullista poiskäsittelyä varten.
Asiakas arvioi ja kuvailee persoonallisuuttaan, tapojaan sekä asenteitaan elämäänsä ja erilaisiin asioihin.
Selvitetään onko unettomuuttaan aiheuttava uhka tai syy poistunut elämästään vai onko se edelleen olemassa. Tämä on hyvin olennainen asia. Nimittäin, jos syy on jo poissa ja kysymyksessä on vain päälle jäänyt uniongelma, ongelma on yleensä melko nopeastikin korjattavissa, hypnoosin avulla.
Jos sen sijaan syy on edelleen olemassa ja aiheuttamassa ongelmaa, on pohdittava niitä keinoja, joita unettomuudesta kärsivällä olisi korjata unettomuutensa aiheuttaja. On hyvin vaikeaa korjata unettomuus ongelmaa, joka aiheutuu esimerkiksi kotona olevan alkoholisoituneen, väkivaltaisen ja käytökseltään arvaamattoman kumppanin synnyttämästä pelon ilmapiiristä.
Kroonisten kipujen vuoksi valvovan kipuja voidaan pyrkiä helpottamaan hypnoosin keinoin, samoin kuin ylitunnollisen henkilön asenteita voidaan tasapainottaa, itseen kohdistuvaa suvaitsevaa asenteellisuutta sekä itsetuntoa tukemalla.
Unettomuus voi olla myös monien asioiden summa. Tällöin asioita on katseltava ja hoidettava yhtenä kokonaisuutena. Henkilöllä saattaa olla fibromyalgia, jonka aiheuttamien kipujen vuoksi kärsii myös unettomuudesta. Usein myös fibromyalgiasta kärsivät henkilöt osoittautuvat hyvin pedanteiksi persoonallisuuksiksi, jotka ovat sanojensa mukaan ”kaiken murehtijoita”. Tällöin saatetaan asiaa katsoa kokonaispakettina ja auttaa asenteiden korjaamisella sekä kipuja lieventävällä rentouttamisella molempia ongelmia yhtaikaa.
Mittatyönä asiakkaan persoonallisuuden ja uniongelmansa ilmenemistavat huomioiva, mittatyönä valmistettava hoitoäänite on keskeinen osa asian korjaamisessa. Myös suoraan uneen iltaisin johdatteleva äänite osa on osoittautunut käytännössä hyvin toimivaksi.
Tarkoituksena on pyrkiä ratkaisemaan ongelma lopullisesti, eikä vain väliaikaisesti. Tämä onnistuu yleensä ottaen hyvin, koska työskentelyssä pureudutaan unettomuuden syihin, eikä pelkästään pyritä hoitamaan pelkkää oiretta.
Vastaanottokertojen tarve
Vastaanottokertojen tarve uni-ongelmissa on keskimäärin 2-5 käyntiä, jonka lisäksi asiakas saa veloituksetta itselleen mittatyönä tehdyn hoitoäänitteen, jossa 1-2 eri ohjelmaa. Mukana seuraa kuunteluohjeet. Käynnit varataan aina käynti kerrallaan eteenpäin.
Ota yhteyttä
Voit tehdä varaukset suoraan Ajas-järjestelmämme kautta 24/7 alla olevasta napista ”sähköinen ajanvaraus” tai puhelimitse arkisin klo. 9.00 – 19.00
Sähköinen ajanvaraus